Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Σας εξασφαλίζουμε τους καλύτερους επαγγελματίες υδραυλικούς με εγγύηση χαμηλότερης τιμής και άμεση εξυπηρέτηση.

Αρχικά πρέπει να υπολογιστεί το εμβαδόν της επιφάνειας που θα καταλάβουν οι ηλιακοί συλλέκτες και να καλυφθεί η ανάγκη κατανάλωσης ζεστού νερού. Το ορθότερο σημείο για τοποθέτηση-εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ο νότος, καθώς είναι το σημείο του ορίζοντα που έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν ο ηλιακός τοποθετηθεί με απόκλιση μέχρι και 15 μοίρες απ’ το νότο δεν παρατηρείται σπουδαία μείωση της απόδοσής του. Μείωση της απόδοσης παρατηρείται και όταν ο ηλιακός συλλέκτης έχει κλίση μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις 20-50 μοίρες.

Φροντίζουμε να μη ρίχνουν τη σκιά τους άλλα αντικείμενα πάνω στον ηλιακό. Αν υπάρχει εμπόδιο που δε μπορούμε να αποφύγουμε, φροντίζουμε να στηθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε απόσταση τόση, όσο είναι μιάμιση φορά το ύψος του εμποδίου. Τέλος προσπαθούμε να έχουμε την ελάχιστη δυνατή απόσταση από την υδραυλική σύνδεση.

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να εγκατασταθεί.

  • Στη συνέχεια ακολουθούμε βήμα βήμα τις οδηγίες εγκατάστασης, στήνοντας το πλαίσιο στήριξης του ηλιακού, ώστε να προβούμε στην τοποθέτησή του και στην υδραυλική σύνδεση (είσοδος για ψυχρό νερό, έξοδος για ζεστό νερό) και ηλεκτρική σύνδεση (ηλεκτρική αντίσταση).
  • Κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα επιλέγουμε ένα σημείο τοποθέτησης που να βολεύει, αν αργότερα χρειαστεί να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε την αντίσταση ή το θερμοστάτη, χωρίς να απομακρύνουμε το θερμοσίφωνα απ’ τη θέση λειτουργίας του.
  • Φροντίζουμε ακόμη να τοποθετήσετε το θερμοσίφωνα όσο γίνεται πιο κοντά στο σημείο κατανάλωσης του νερού, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας, εξαιτίας της μεγάλης διαδρομής του νερού μέσα σε σωλήνες.
  • Χρησιμοποιούμε βίδες για τη βάση στήριξης του θερμοσίφωνα που να έχουν τριπλάσια αντοχή απ’ όσο είναι το βάρος του θερμοσίφωνα.
  • Κάνουμε πρώτα την υδραυλική και έπειτα την ηλεκτρική σύνδεση. Το διάγραμμα της ηλεκτρικής σύνδεσης βρίσκεται τυπωμένο στο εσωτερικό του καλύμματος της αντίστασης. Αφού τοποθετήσουμε και το πλαστικό κάλυμμα της αντίστασης, γεμίστε το θερμοσίφωνα με νερό, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το διακόπτη του ζεστού νερού, για να απεγκλωβιστεί ο αέρας.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 50-55οC το χειμώνα και στους 40-45oC το καλοκαίρι.
  • Αν τέλος πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες σε ζεστό νερό, ενός μεγάλου κτιρίου, αποφύγετε την τοποθέτηση ενός κεντρικού θερμοσίφωνα και προτιμήστε μερικούς αποκεντρωμένους, ώστε να μη χάνεται η θερμότητα και η καλή μόνωση του δικτύου διανομής ζεστού νερού.